Ana sayfa Üyelerimiz, Tarihçe, Yön. Krl., Den. Krl. Sektörel Bilgiler Mevzuat, Resmi Gazete, Sağ.Bkn. Kararları Sirküler, duyurular, anketler, İlaç Fiyat Geçmişi, ara ürünler v.s. İletişim, Ulaşım Bilgileri English

26 Mayıs 2010

Sayın Prof. Dr. Recep AKDAĞ
T.C. Sağlık Bakanı
ANKARA


Sayın Bakanımız,

İlaç Takip Sistemi projesi, tarafınızca yılbaşında açıklanan takvim doğrultusunda ilerlemektedir. İlaç firmaları, dağıtım kanalları ve eczanelerden oluşan tüm paydaşlar, gerekli ortak çalışmaları yürütmektedir. Mevcut durum itibarı ile; ilaç firmalarının ürettiği ve ecza depolarına sevkettiği tüm ürünler karekodludur. Ecza depolarında ise, karekodu olmayan tüm ürünlerin etiketlenmesi yoğun bir çalışma sonucunda tamamlanmıştır. Bunun sonucu olarak şu anda eczanelere tüm ürünler karekodlu olarak sevkedilmekte, eczaneler ise, karekodlu ürünleri sisteme okutarak satmaktadır. Dolayısıyla İlaç Takip Sistemi Projesi geriye dönüşü olmayan olumlu bir noktaya ulaşmıştır.

Geçtiğimiz hafta sizin Başkanlığınızda yapılan toplantıda, eczanedeki karekodlu ürün stoğu konusunda görüşmeler yapılmış, toplantı sonrasında, sektörün tüm paydaşları bu konuda gerekli çalışmaları yaparak durum değerlendirmesini tamamlamıştır. Buna göre eczanede bulunan karekodsuz stoğun yılsonuna kadar tüketileceği düşünülmektedir.

Eczanede halen bulunmakta olan mevcut karekodsuz stokla ilgili olarak; eczanede etiketleme yapılması veya bu ürünlerin depoya iadesi gibi yaklaşımların mevzuata aykırı ve teknik olarak imkansız olduğunu düşünmekteyiz;

1. Türkiye geneline dağılmış 24.000’den fazla eczanede firmalar ve/veya eczacılar tarafından etiketleme yapılması operasyonel olarak imkansız olup, ayrıca 300’den fazla aktif firma olduğu düşünülürse, eczanelerde yapılması istenen G2D etiketleme işlemlerinin karışıklıklara sebebiyet vereceği ve eczanelerin çalışma ortamında yaşanacak karmaşa nedeni ile halk sağlığı adına sorunlar yaratacağı açıktır.

2. Ecza depolarının bu ürünleri iade alarak etiketlemesi de aşağıdaki sebeplerden dolayı mümkün değildir.

a) GDP kurallarına göre, satılan ürünün iade alınması ürün güvenliği açısından önemli riskler taşımaktadır. Ayrıca gelecek ürünün ilgili eczaneye hangi depodan satıldığı da belli değildir.

b) Ecza depolarının eleman kadrosu gözönüne alındığında, bahsi geçen miktarda ürünün iadesi, tasnifi ve etiketlemesi yapılmaya çalışılırsa, kadro yeterli olmayacak ve ecza deposu asli görevi olan eczaneye ilaç hizmetini ciddi anlamda aksatacaktır.

c) Ecza depolarının fiziksel alanları (mal kabul ve iade alanları) bu adette ürünün iadesi ve depolanmasına imkan vermemektedir. Bu ürünleri depolayacak yer bulunmamaktadır.

Bu önemli sorunların ortaya çıkabileceği öngörülerek, Bakanlığınız tarafından yayınlanan 16.04.2010 tarih ve 2010/24 sayılı genelgenin 3. maddesinde “GMP koşullarının bozulmaması gerektiğinden ürünler eczaneden depoya ya da depodan üreticiye iade edilmeyecektir” şeklinde düzenleme yapılmıştır.

Bu sorunların ortaya çıkmasını engellemek ve fiili olarak zaten hayata geçmiş olan İlaç Takip Sistemi Projesi’nin sağlıklı şekilde işleyebilmesini sağlamak adına, eczane stoğundaki karekodsuz ürünlerin, Ambalaj ve Etiketleme Yönetmeliği’nde ifade edildiği üzere 01.01.2011 tarihine kadar karekodlu ürünlerle birlikte geri ödemesinin sağlanmasının gerekli olduğunu düşünüyoruz. İlgili tarihte, istisnai olarak eczanelerde kalabilecek karekodsuz ürünlerin, firmalar tarafından eczacılarımızı mağdur etmeyecek şekilde, mevzuata uygun hale getirilmesi sağlanacaktır.

Durumu bilgilerinize arz ederiz.
Saygılarımızla,

Muhittin Bilgütay Nezih Barut Cengiz Celayir
AİFD Yön. Kur. Başkanı İEİS Yön. Kur. Başkanı TİSD Yön. Kur. Başkanı
 
Abdullah Özyiğit Sonay Gürgen  
TEKB Yön. Kur. Başkanı Depocular Derneği Yön. Kur. Başkanı  

Bu haber şu ana kadar 140 kez izlenmiştir. | Haber tarihi: 26.05.2010  | Tüm haberler   
 
İTS projesi ile ilgili AİFD, İEİS, TİSD, TEKB ve Depocular Derneği ile birlikte T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Prof. Dr. Ömer DİNÇER'e yazılan yazı.
Santa Farma İlaç San. A.Ş. logo değişikliği.
İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinden alınan ilaçların temini ile ilgili Teklif Vermeye Davet konulu yazı ektedir..
İlaç ve Eczacılık - Uluslararası andlaşmalar, kanunlar, yönetmelikler ve genelgeler kitabının güncellenmiş 3. baskısı yayımlanmıştır..
Eczacı Sayın Hüsamettin Ziler Beyefendinin vefatını üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz..
Amerikan Firması HOLLYWOOD HEALTH LLC den Irak için ilaç siparişi (Son Tarih 05 Şubat 2009).
Ulkar Holding / Nobel İlaç Reorganizasyonu.
Derneğimizin ilaç temini konusunda yardımcı olduğu Levent Şekerci nin Teşekkür mesajı.
 
31 Ağustos 2010 Tarihinden
itibaren geçerli olan
Tüm İlaç Fiyatları
Dönemsel Avro Değeri: 1,9595
 
 
 
Güncelleme / 02.09.2010
 
T.C. Merkez Bankası Döviz Kurları
08.09.2010
 
 
Dolar: Alış: 1.5033 TL
Satış: 1.5106 TL
Euro: Alış: 1.9179 TL
Satış: 1.9272 TL
 
BUT / SUT Ek2-D
Eşdeğer Grup Arama
 


Güncelleme 03.09.2010  
 
   
Faydalı Linkler
 
Aktif Ziyaretçi :  7
Toplam Ziyaretçi :  427609
IP Adresiniz :  38.107.191.87
08 Eylül 2010 Çarşamba -